top of page

Vuoristo-oppaan koulutus

IFMGA-oppaan koulutus kestää kolmesta viiteen vuotta. Tämä vaihtelee hieman riippuen maasta ja opaskokelaasta itsestään. Mutta ennen kuin koulutukseen pääsee mukaan pitää olla harrastanut kiipeilyä ja laskettelua monta vuotta. Pääsyvaatimukset koulutukseen ovat sellaiset, että niiden suorittamisessa kestää aktiivisellakin harrastajalla vähintään 3-4 vuotta.

 

Pääsyvaatimuksina on paljon erilaisia kiivettyjä reittejä niin kalliolla, jäällä kuin vuorillakin. Kiipeilysuoritusten lisäksi tulee hakijalla olla takanaan vankka laskettelutausta, ja erilaisia ja erimittaisia hiihtovaelluksia tulee olla suoritettuna paljon.

 

Muitakin esivaatimuksia voi olla. Ruotsin opasliitto (SBO), vaatii esimerkiksi sen, että hakija on korkeimman tason kalliokiipeilykouluttaja (RCI) ja on suorittanut ensiapukoulutuksen. Näiden alkuvaatimuksen lisäksi koulutukseen päästäkseen on läpäistävä kolmen päivän mittainen teknillinen pääsykoe, missä hakijan kiipeily- ja laskettelutaito testataan.

 

Koulutuksen ensimmäisenä vaiheena suoritetaan reilun vuoden aikana kuusi noin viikon mittaista kurssia. Lopuksi osallistutaan kahteen koeviikkoon, joiden aikana testataan kokelaan opastustaidot niin hiihdon, kalliokiipeilyn kuin alppikiipeilyn osalta.

 

Nämä testiviikot läpäistyään kokelaasta tulee aspirant-opas. Aspirantti saa rajoitetun oikeuden toimia oppaana. Esimerkiksi Ruotsin opasliiton (SBO) aspirantti saa opastaa itsenäisesti Ruotsissa ja Norjassa, mutta Alpeilla hän saa toimia ainoastaan valmistuneen vanhemman oppaan seurassa ja apulaisena.

 

Toisen ja kolmannen kurssivuoden aikana aspirant-oppaan pitää suorittaa n. 40 harjoittelupäivää kokeneen vanhemman oppaan seurassa. Sen lisäksi aspirant-oppaalle annetaan lista eri huipuista Alpeilla, mitä hänen tulee kiivetä. Jäljellä on myös muutama kurssiviikko ja kolme vaativaa loppukoeviikkoa. Nämä ovat alppikiipeilyn loppukoe, talvikiipeilyn loppukoe ja alppihiihdon ja lumivyörytietouksen loppukoe.

 

Kokeissa arvioidaan ensisijaisesti aspirantin kyky opastaa turvallisesti, mutta kunto ja taitovaatimukset ovat näissä loppukokeissa kovat. Jos aspirantti ei läpäise testiä, hänen pitää treenata lisää ja kokeen voi suorittaa seuraavan kerran noin vuoden päästä.

 

Tarkempaa tietoa saa esim. Ruotsin opasliiton (Svenska Bergsguideorganisation, SBO) sivuilta.

www.sbo.nu

Suomalaiset opaskoulutukseen tähtäävät hakevat ensisijaisesti Ruotsiin. Jos hakijalla on joku pätevä syy, voi hän lähettää hakemuksensa mihin tahansa muuhunkin IFMGA-jäsenmaahan. Hyväksi syyksi voidaan katsoa esim. asuminen kyseisessä maassa.

About: Services
bottom of page